Ode aan Rembrandt

Ode aan Rembrandt

De wereldberoemde schilder Rembrandt staat centraal in de nieuwe theatershow van Muziekvereniging Amicitia uit Landsmeer. In het Zaantheater in Zaandam brengt het harmonieorkest zondag 17 november een ode aan de kunstenaar, samen met drie jonge getalenteerde musicalartiesten, onder wie Leanne Lena uit Purmerend.

Een groot Rembrandtkoor maakt het muzikale spektakel deze matinee compleet. ,,We hebben dit Rembrandtjaar aangegrepen om het leven van Rembrandt te vertolken in de muziek’’, licht Amicitiavoorzitter Petra Mager toe. ,,Met wie is hij? Welke schilderijen heeft hij gemaakt? Waar woonde hij?’’

Theatershow

Mooie bestaande muziekstukken zijn aaneengeregen tot een theatershow. Ze brengen de hoogte en dieptepunten van Nederlands grootste schilder, wiens overlijden 350 jaar geleden wordt herdacht, tot leven. ,,Bij een projectie van het schilderij ’Het Joodse bruidje’ spelen we bijvoorbeeld klezmermuziek’’, vertelt Petra Mager.

De muziek overspant een periode van 1600 tot nu. Onder leiding van Pierre Volders voert het orkest je met melodieën van oude meesters als Monteverdi en Sweelinck langs sferen van toen, om daarna via Nick & Simon en Saskia en Serge in het heden te belanden. De Belgische componist Peter Verhelst tekent voor het arrangement.

De musicalartiesten Leanne Lena, Myrte Luijten en Yoshua van den Broek kruipen in de huid van Rembrandt en zijn vrouwen. Zij studeerden af aan de Codarts Hogeschool voor de kunsten in Rotterdam en schitterden op grote podia in musicals als ’Was getekend, Annie M.G. Schmidt’, ’Jungle Book’ en ’Casino Royale’.

Amicitia doet regelmatig mee aan concoursen en komt steevast uit in de hoogste afdeling voor amateurorkesten: de eerste divisie. De harmonie telt zeventig musici van jong tot oud.